perjantai 15. helmikuuta 2013

Maailman synty

Maailman synnystä on monta eri teoriaa: Big Bang ja Kalevala, läheisen tähden räjähdys ja edellisen unversumin romahtaminen, Raamatun mukainen jne. Kukaan ei pysty todistamaan, miten maailma syntyi, ja miten siitä tuli tämä nykypäivän maailma. Uskotaan kuitenkin, että maailma syntyi n. 4,7 miljardia vuotta sitten. Lainaus Wikipediasta:

"Maa oli aiemmin asteroidipommituksen kohteena, eli asteroideja törmäsi maapallolle hyvin paljon. Asteroidien syynä arvellaan olevat Saturnuksen renkaat jotka olivat siihen aikaan isompia kuin nykyään. Asteroidit toivat maapallolle lämpöä ja energiaa ja nostivat Maan lämpötilaa. Asteroiditörmäykset kuitenkin lakkasivat, jolloin Maan lämpötila alkoi laskea ja Maan pinta alkoi kerrostua ja jähmettyä, raskaimmat alkuaineet painuivat pohjalle ja keveimmät aineet nousivat pinnalle. Maahan syntyi näin liitosfääri.
Maan aktiivinen tulivuoritoiminta vapautti runsaasti kaasuja, suurimmaksi osaksi kuitenkin hiilidioksidia ja vesihöyryä. Maalle syntyi kaasukehä, jonka Maa pystyi pitämään itsellään vetovoiman ansiosta. Kaasukehän ansiosta Maan lämpötilat alkoivat tasaantua. Kaasukehä sisälsi myös typpeä, vetyä, ammoniakkia ja metaania."




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti