Kivikausi vallitsi 8000 - 1300 eKr. Sinä aikana alinkeinoina toimivat metsästys, kalastus ja keräily. Silloin ihmiset alkoivat ajatella, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen ja alkoivat uskoa tuonpuoleiseen. He myös hautasivat kuolleet leirinsä jäsenet.
Kivikauden ihmiset uskoivat hedelmällisyyden jumalattareen, maaemoon, joka on luonut kaikki elävät, myös ihmiset. Jumalattaresta tehtiin patsaita, joista Willendorffin Venus-veistos on tunnetuin. Ne on kuvattu kasvottomia sillä niillä on haluttu ilmaista luonnon ylipersoonallista, jumalallista luomisvoimaa. Alla Willendorffin Venus-veistos. (lähde?)
Kivikauden työkaluja olivat vasarakirves, tasataltta, pallonuija, keihäät, kirveet ja nuolet. He metsästivät hirviä, peuria, lintuja, kaloja ja hylkeitä, sekä satunnaisesti muitakin nisäkkäitä.
Kivikaudella myös kaupankäynti kehittyi. Pohjoismaista vietiin yleensä eläinten nahkoja, turkkeja, traaneja ja sinne tuotiin sembramäntyä, itäistä piitä, läntistä piitä, sädekiviliusketta, punaliusketta, meripihkaa ja äänisen viherliusketta. (lähde?)
Kivikauden ihmiset asuivat yleensä kodissaan, kodassa. Kodat valmistettiin puusta, kaarnasta, nahoista ja turpeesta. Yllä kivikauden kota.
läski mummo.
VastaaPoista